15.3.2018

Liikunnan määrä

Määrittelisin Wandan erittäin aktiiviseksi harrastuskoiraksi. Jotta se kestää rankatkin lenkit ja harrastukset, tulee sen peruskunnon olla kunnossa ja vakaalla pohjalla. Avain kehitykseen harrastuksissa on monipuolinen liikunta ja se lepo. 


Peruskunto - mistä se rakentuu?


  • Päivittäinen, monipuolinen liikunta
  • Vaihtelevuus
  • Tarpeeksi raskasta liikuntaa, jotta kehitystä voi tapahtua
  • Levon merkitys
Monipuolinen liikunta tarkoittaa, että koira liikkuu päivittäin eri tavalla. Ei kävellä joka päivä samaa korttelia ympäri, vaan etsitään uusia reittejä ja vaihdellaan lenkkimaastoja. Vaihtelevuus on niin koiralle, kuin ihmiselle mielekästä, samoihin maisemiin ja maastoihin turtuu ja lenkeistä tulee tylsiä. Jos lenkille lähteminen on pakkopullaa, kannattaa miettiä syitä siihen. Uusi lenkkipolku piristää mieltä kummasti ja koiralla on paljon uusia hajuja tutkittavana. 

Ulkoilun tarkoitus ei ole vain fyysisen kunnon ylläpito, vaan mielekkään sisällön tuomista arkeen. Minun 'filosofiani' koirien hoidon ja ylipäänsä omistamisen suhteen on se, että haluan tarjota koiralle parhaan mahdollisen arjen ja elämän. Paljon monipuolista liikuntaa, rakkautta ja arjen pieniä. mutta todella tärkeitä hetkiä. Wanda pääsee juoksemaan vapaana aina, kun vain on mahdollista. 

Vaihtelevuuden merkitys? No ensinnäkin jos koira kipittää kaiket päivät asfaltilla, se todennäköisesti menee jumiin, eikä ainakaan mitään lihaskuntoa kehitä. Jumiutuminen näkyy esimerkiksi peitsaamisena, varsinkin Pepillä näkyy herkästi mikäli on kävelty liikaa tasaisella. Epätasainen maasto (metsä) kehittää tasaisesti lihaksia, aktivoi lihaksistoa, kehittää koordinaatiota ja tasapainoa


Meidän liikunta?

Yleensä arkisin käydään ulkona 4 kertaa päivässä. Aamulla 8-9 aikaan lähdetään aamulenkille metsään, siihen menee yleensä noin puoli tuntia kelistä riippuen. Aamulenkin tarkoitus on olla rauhallinen lenkki, jolloin saa haistella niin kauan kuin haluaa ja mennään rauhassa eteenpäin. Yleensä leikitään välillä kepillä tai jos on pallo mukana, niin heitellään palloa. 

Seuraavan kerran W pääsee ulos puolen päivän jälkeen iltapäivästä, joko pelkkä pissatus tai sitten mennään päivän varsinaiselle pidemmälle lenkille. Joka päivä pyritään käymään vähintään 45 minuutin lenkki, matkaa kertyy silloin 4-5 km. Mikäli lenkillä ollaan käyty iltapäivästä, niin sitten seuraava ulkoilu 18-19 maissa on pelkkä pissatus. Eli päivällä tai illalla lenkki, toisella kerralla vain pissatus. 

Ennen nukkumaan menoa Valtteri käyttää Wandan sitten iltapissalla. 

Lenkkeilyn lisäksi?

Uimassa me käydään kerran tai kaksi kuussa. Käytännössä siis uimaan mennään ehkä joka toinen viikonloppu. Uinti on todella rankka laji, joka kehittää koiran lihaskuntoa ja peruskuntoa. 30 minuutin uinti vastaa monen tunnin juoksulenkkiä metsässä vapaana. Jos uimassa käydään lauantaina, sunnuntaina on huomattavasti rennompi  päivä ja keskitytään lihashuoltoon

Kunhan lumet sulavat niin tarkoitus olisi aloittaa canicross. Aikoinaan Pepin kanssa jonkun aikaa harrastin canicrossia, siis koirajuoksua. Wandan kanssa olisi tarkoitus juosta noin 2-3 kertaa viikossa. Toivottavasti päästäisiin jo pian vähän kokeilemaan miten tuo lähtee sujumaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti