1.8.2018

Nose work

Jipii postimies toi meille Nose work -aloituspaketin! Tilasin Vainuvoimalta tälläisen setin millä päästään alkuun. Setissä on eucalyptushydrolaatti, vanulappuja, muoviputkia hajun piilotukseen, pumpulipuikonpäitä...

K9 Nose Work on vuonna 2008 USA:ssa kehitetty harrastuslaji koirille. Alun alkaen tämä nenätyöskentelyharjoitus kehitettiin rescuekoirien aktivointiin ja kuntoutukseen, mutta huomattiin, miten paljon aktiivinen haisteleminen ja nenän käyttäminen paransivat koirien hyvinvointia ja laji levisi kaikkien koiraharrastajien keskuuteen.

Nose workia voi harrastaa kuka tahansa, ihan kotona omaksi iloksi tai sitten ihan kilpakentille asti.

Kilpatasoja on 3, alkaen 1-luokasta. Ensimmäisen luokan etsittävä haju on eucalyptus. Kokeissa mukana ovat laatikkoetsintä, sisätilaetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä.  Yhden osion kokeissa suoritetaan 4 erilaista saman osion etsintää.

Kokeisiin pääsee kun on hyväksytysti suorittanut hajutestin.

Miten aloittaa?

Minä pistin muutaman tipan tuota eukalyptyshydrolaattia vanulappuun ja vanulapun muovipurkkiin, jossa rei'itetty kansi. Lasipurkki olisi parempi, se imee itseensä hajuja vähemmän. Sitten vain purkki lattialle ja aina kun W osoittaa kiinnostusta purkkiin, naks, palkka.

Wanda tajusi todella nopeasti mistä sitä palkataan, ja pystyin lisäämään hajuttoman, samanlaisen purkin. Sitten palkkausta oikean purkin merkkaamisesta. Tämäkin sujui hyvin! Nyt Wanda pystyy kahdesta purkista erottelemaan kummassa haju on.

Wanda ilmaisee löytönsä pitämällä kuonoa oikean purkin päällä. Tuo ilmaisutapa tulee siltä luonnostaan, joten sillä mennään.

Saas nähdä miten tämä laji lähtee käyntiin. Suunnitelmissa olisi suorittaa tuo hajutesti syksyllä ja sitten mennä kokeisiin, mikäli meillä riittää rahkeet. Tässä lajissa on niin paljon mahdollisuuksia, ihan loputtomasti erilaisia variaatioita miten treenata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti