20.3.2017

VIHOLLINEN ON TULOSSA


Nimittäin jokavuotinen, keväisin ilmestyvä, koiria kiusaava, ihmisiä sairastuttava otus. Pieni, mutta kokoonsa nähden järkyttävän vaarallinen. Kutsumaton vieras sängyssä, ällöttävä, pelkoa aiheuttava...

Tämä vihollinen on ystävät hyvät PUNKKI.
google


Punkit, eli puutiaiset, levittävät vaarallisia sairauksia. Koirataloudessa punkit voivat kulkeutua eläimestä ihmisen iholle, eli uhka ei koske vain lemmikkiäsi. Punkit levittävät esimerkiksi borrelioosia, jota esiintyy koirilla sekä ihmisillä.

Punkkeja esiintyy Suomessa erityisesti maan keski- ja eteläosissa (erityisesti Ahvenanmaa). Esimerkiksi meillä täällä Kirkkonummella on järkyttävä määrä punkkeja, mutta niiden määrä vaihtelee paikoittain. Tiedän esimerkiksi minkä ojan yli mennessä on punkkeja niin paljon, että niitä voi sisälle tultaessa poimia sormin koirien turkista.

Ihan näinä päivinä, kun mittari näyttää plussaa, tämä vihollinen palaa arkeemme. Tulee siis varmistaa, että koirasi on suojattu punkkeja vastaan mahdollisimman hyvin ja sille sopivalla valmisteella. 

Vaihtoehdot ovat:
  • "Punkkipilleri" (vaikutus 4 vko / 12 vko)
  • Paikallisvaleluliuos, aine laitetaan koiran ihoon (vaikutus 4 vko)
  • Lääkkeelliset punkkipannat (vaikutus useampi kuukausi)

Pepin kohdalla on kokeiltu pantoja (yrtti ja apteekkien pannat) ja liuoksia. Yhtenä kesänä Peppi sai (mahdollisesti) eräästä liuoksesta allergisen reaktion, sen takia niiden suhteen olen varauksella. Yrttipannat ovat olleet yhtä tyhjän kanssa. Pepille sopiva liuos on Bayvantic ja pannoista Biospotix Dermacare.

Nyt markkinoille on tullut sisäisesti käytettävä pilleri, jonka saa reseptillä. Tämä on hyvä vaihtoehto koiralle, joka ui kesäisin, koska liuoksen teho heikkenee turkin kastumisen myötä, mutta sisäisesti käytettävissä lääkkeissä tätä ongelmaa ei ole. Lisäksi tämä sopii herkkäihoisillekin koirille.

Pepin yliherkkyyden takia en uskalla sille tätä kokeilla, mutta Wandalle tämä voisi olla hyvä vaihtoehto. Tuote on siis NexGard Spectra, kysy lisää eläinlääkäriltäsi. Tämä on suhteellisen uusi tuote vielä, joten kaikki eivät sitä vielä tiedä.

Punkkikausi tulee -oletko valmis?

2 kommenttia: